11 dingen die je moet weten over de Bethel Church beweging (the Johnsons)

Vandaag gaan we verder met de serie waarin we verschillende hoofdreligies Bijbels belichten. Eerder stonden we al stil bij de IslamJehovah’s Getuigen, het Welvaartsevangelie, de Katholieke Kerk, de Mormonen en de Zevende Dag Adventisten. Deze keer staan we stil bij de Bethel Church beweging en wat zij leren.

1. De Bethel kerk

Bethel Church is een charismatische megakerk in Redding, Californië, vooral bekend om hun populaire muzieklabel (Bethel Music), aanbiddingsmuziek, en het onderwijs van de controversiële senior voorgangers, Bill en Beni Johnson. De Johnsons werden voorgangers van Bethel Church in 1996. In 2005 trok de gemeente zich terug uit de Assemblies of God en werd een onafhankelijke kerk. Sindsdien is de kerk gegroeid tot ongeveer 9.000 leden.

2. Bethel muziek

Bethel Music is een bediening van Bethel Church die een platenlabel, muziekuitgeverij en een artiestensamenwerking omvat die regelmatig tours en evenementen over de hele wereld houdt. De voorzitter en medeoprichter van Bethel Music is Brian Johnson, de zoon van Bill en Beni. Een van de beroemdste muzikanten die uit Bethel Music is voortgekomen is Jeremy Riddle. Een lied geschreven door Riddle, Phil Wickham, en Josh Farro getiteld “This Is Amazing Grace” stond op nr. 1 in Billboard’s Christian Airplay Songs chart voor 2014. Maar ook andere Bethel aanbiddingsliederen zijn populair. Vooral in de Verenigde Staten en Australië. En in sterk toenemende mate ook in Europa

3. Jezus Christus is volmaakt theologie

De Johnsons worden vaak bekritiseerd om hun leer, die varieert van verdacht tot ronduit ketterij. Een goed voorbeeld is Bill Johnsons “Jezus Christus is volmaakt theologie“, waarin hij beweert dat het altijd Gods wil is om iemand te genezen:

Hoe kan God er voor kiezen iemand niet te genezen als Hij al voor hun genezing heeft betaald? Was Zijn bloed genoeg voor alle zonden, of alleen voor bepaalde zonden? Waren de striemen die Hij droeg alleen voor bepaalde ziekten, of voor bepaalde tijdperken? Toen Hij in Zijn lichaam de striemen droeg, deed Hij een betaling voor ons wonder. Daar besloot Hij al om ons te genezen. En je kunt niet besluiten iets niet te kopen nadat je het al gekocht hebt.

Er zijn geen tekortkomingen aan Zijn kant – noch is het verbond gebrekkig, noch Zijn ontferming of beloften. Alle gebreken bevinden zich aan onze kant. De enige keren dat we in de Bijbel lezen dat genezing uitblijft, is wanneer de discipelen voor hen bidden. Bijvoorbeeld in Markus 9 toen zij voor het gekwelde kind baden. Er kwam geen doorbraak. Maar toen Jezus kwam, kwam er genezing en bevrijding voor het kind.

Jezus Christus is volmaakt – Hij is de wil van God. We kunnen de norm van de Schrift niet verlagen tot ons niveau van ervaring… of in de meeste gevallen, onervarenheid. Dit is voor veel mensen ongemakkelijk om te erkennen – en niet iedereen kan dat aan. De meesten creëren daarom ook een leer die je niet kunt vinden in de persoon van Jezus.

Met andere woorden: Johnson werkt hier het welvaartsevangelie uit.

4. Jezus was slechts een mens

Een van de grootste dwalingen binnen de Bethel Church is de leer van de ‘kenosis’. Dit betekent dat men leert dat Jezus, toen Hij mens werd, Zijn goddelijkheid volledig had afgelegd en dus slechts een mens was tijdens Zijn leven op aarde. Wanneer Johnson de wonderen van Jezus in de evangeliën leest, ziet hij dus niet een unieke manifestatie van goddelijke macht maar een voorbeeld voor iedere christen om na te streven. Volgens Johnson “verrichtte Jezus wonderen en tekenen, als een mens die in een juiste relatie met God stond, niet als God. Als Hij wonderen verrichtte omdat Hij God was, dan zouden ze voor ons onmogelijk zijn. Maar als Hij ze deed als een mens, dan zijn wij verantwoordelijk om zijn levensstijl na te streven“. Jezus leefde een voorbeeldig leven en door Zijn sterke geloof in God was hij in staat om grote tekenen en wonderen te doen. Hiermee ontkennen ze de Goddelijkheid van Jezus Christus. De implicatie van deze leer, waar het hun om te doen is, is dat ieder mens dezelfde tekenen en wonderen als Jezus kan doen. Sterker nog, ze stellen dat ze zelfs grotere tekenen doen dan Jezus.

5. Engelenleer

Beni Johnson onderwijst ook enkele eigenaardig onorthodoxe opvattingen over de engelenleer, onder andere dat er “verschillende soorten engelen zijn: boodschappersengelen, genezende engelen, vurige engelen” die “in slaap zijn gevallen”. In een blogbericht schreef ze: “Ik denk dat ze zich al een hele tijd vervelen en klaar zijn om aan het werk gezet te worden.” Ze vertelt een verhaal over een van haar studenten aan de Bethel Supernatural School of Ministry die beweert dat God haar vertelde om naar de kapel te gaan en “WAKEY WAKEY!” te roepen. Volgens schrijft ze,

De eerste vijf minuten gebeurde er niets, dus [de studente] draaide zich om en stak de weg over om naar een winkel te gaan. Toen ze zich omdraaide, voelde ze dat de grond begon te schudden en hoorde ze een enorme gaap. Ze keek terug naar de kapel, en een grote engel stapte naar buiten. Ze kon alleen zijn voeten zien, zo groot was hij. Zij vroeg hem wie hij was, en hij wendde zich tot haar en zei: “Ik ben de engel van de opwekking van 1904 en je hebt me net wakker gemaakt.” Zij vroeg hem, “Waarom heb je geslapen?” De engel antwoordde en zei: “Omdat niemand meer om opwekking heeft geroepen.”

6. ‘Grafzuigen’

Sommige leden van Bethel, onder wie voorganger Beni Johnson, hebben zich schuldig gemaakt aan de praktijk van “grafzuigen” of “grafdrenken” – het op iemands graf gaan liggen om de “zalving” van de overledene “op te zuigen”. In een interview heeft Bill Johnson gezegd dat noch hij noch Bethel de praktijk van het grafzuigen aanmoedigt. Echter, in zijn boek The Physics of Heaven, schrijft Johnson:

Er zijn zalvingen, mantels, openbaringen en mysteries die onopgeëist zijn gebleven, letterlijk waar ze zijn achtergelaten, omdat de generatie die erin wandelde ze nooit heeft overgedragen. Ik geloof dat het voor ons mogelijk is om domeinen van zalving, domeinen van inzicht, domeinen van God die decennia lang ongebruikt zijn gebleven terug te winnen door er eenvoudigweg voor te kiezen ze terug te vorderen en ze voor toekomstige generaties te bestendigen.

7. Goud, veren en gloriewolken

Bethel Church beweert regelmatig onverklaarbare fenomenen tegen te komen, zowel tijdens hun diensten als in hun dagelijks leven, zoals neervallend goudstof en veren van “engelen”. (“De veren, het goudstof, enz. zijn geen dingen die wij doen,” zegt Johnson. “Ze gebeuren.”) Ze beweren ook een “gloriewolk” gezien te hebben, een verschijning van stof/rook tijdens hun diensten, waarvan ze zeggen dat het een bovennatuurlijk teken van Gods aanwezigheid is, vergelijkbaar met de wolkkolom die met Mozes en de Israëlieten meereisde (Ex. 13:20-22).

8. The Passion Translation

Bethel kerken promoten en onderwijzen veelvuldig vanuit The Passion Translation, een vertaling die Johnson omschrijft als: “Een van de beste dingen die er in mijn leven rondom Bijbelvertalingen is gebeurd.” En zoals de alleenvertaler, Brian Simmons, zegt: “De Passie Vertaling onderscheidt zich van andere moderne Engelse Bijbelversies doordat het een essentiële gelijkwaardigheidsvertaling is.” Maar in een recensie voor Themelios concludeert Andrew G. Shead dat Simmons “alle interesse in tekstuele nauwkeurigheid laat varen, snel en losjes speelt met de originele talen, en zoveel nieuw materiaal aan de tekst toevoegt dat deze minstens 50% langer is dan het origineel. Het resultaat is een sterk sektarische vertaling die niet langer als Schrift geldt; door zich voor te doen als een Bijbel dreigt het hele kerken in de ban te brengen van een valse god”.

9. Bethel school of Supernatural Ministry

Bethel heeft een trainingscentrum voor bedieningen dat de Bethel School of Supernatural Ministry (BSSM) wordt genoemd. De school zegt dat wat de academische instructie op BSSM uniek maakt is dat het “wordt onderwezen door apostelen, profeten, evangelisten, voorgangers en leraren.” De school zegt: “Studenten leren hoe ze de Bijbel kunnen lezen, begrijpen en ‘doen’, hoe ze Zijn aanwezigheid kunnen beoefenen, getuigen, zieken genezen, profeteren, preken, bidden, demonen uitdrijven en nog veel meer.”

10. De wereld veroveren

Volgens de Bethel Church is het Gods opdracht om de wereld op 7 gebieden te veroveren: business, onderwijs, kerk, familie, kunst en entertainment, wetenschap en medische zaken, en regering. Ze noemen dit ook wel het ‘Seven Mountains Mandate’. Alles wat men doet is hierop gericht. Men wil de wereld veroveren en de Bethel Church en haar volgelingen zullen het nieuwe koninkrijk op aarde vestigen nog voordat Christus terugkomt. Men verwacht een tweede Pinksterfeest wat groter zal zijn dan het eerste, die de opbouw van dit koninkrijk exponentieel zal versnellen. Zowel de gedachte dat wij zelf het Koninkrijk van God op aarde moeten vestigen voordat Jezus terugkomt, als het uitzien naar een nieuw en groter Pinksterfeest komt in de Bijbel niet voor.

11. Het bovennatuurlijke ‘normaal’

11. Bethel heeft een programma dat lijkt op een kerkplantingsnetwerk dat “leiders die levens en gemeenschappen willen veranderen, toerust en bekwaam maakt door middel van hun schools of supernatural ministry (SSMs)”. Een deel van de rol van dergelijke scholen is om “mensen met unieke geestelijke gaven te begeleiden”. Een artikel op de website van de school legt het als volgt uit,

Ik kende een man die de geheime zonden van mensen kende op het moment dat hij ze zag. Voor zover ik weet was dit geen gave die hij graag wilde of nastreefde, het was gewoon iets wat hij ervoer. Wat van het karakter van deze man getuigt, is dat zijn liefde voor mensen een van de grootste is die ik ooit gezien heb. Ik ken heel wat mensen die van jongs af aan in het spirituele domein kunnen zien zoals u en ik het fysieke domein zien. Ze zien constant engelen en demonen, zonder er actief op te letten.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar tot een paar jaar geleden zag ik het bovennatuurlijke op een heel andere manier. Ik heb nog nooit iemands geheime zonde op zijn voorhoofd geschreven zien staan. Tot een paar jaar geleden, had ik nog nooit demonen en engelen zien rondfladderen, die zich met hun zaken bezighielden. Ik ben nog nooit in trance geweest, en ik ben nog nooit bovennatuurlijk vervoerd. Geestelijke gaven manifesteren zich verschillend voor verschillende mensen, en er zijn mensen die zeer unieke manifestaties van geestelijke gaven hebben, en als gevolg daarvan een zeer unieke relatie met God hebben.

Mensen bestempelen hen als mystici of helderzienden. Persoonlijk geloof ik dat dit normaal zou moeten zijn voor christenen, en dat het eigenlijk voor ieder van ons toegankelijk is.

Waar een welvaartsevangelie verkondigd wordt, waar de Goddelijkheid van Jezus ontkend wordt, waar er aan ‘grafzuigen’ gedaan wordt om zalvingen te claimen, waar er aan de Schrift toegevoegd wordt en… en… en… mogen we tot de conclusie komen dat wat de Bijbel werkelijk leert compleet is losgelaten.

Gebruikte bronnen: ‘9 things you should know abouth Bethel Church‘, ‘stop de sponsoring van new age‘ en ‘At What Price Awakening? Examining the Theology and Practice of the Bethel Movement


Een reactie op “11 dingen die je moet weten over de Bethel Church beweging (the Johnsons)

  1. Hoi Auke,

    Heel goed artikel heb je geschreven over Bethelchurch.
    Zelf ben ik al vier en een half jaar bezig met onderzoeken van dit soort valse leer. Dezelfde valse leer kom je ook tegen bij Hillsong en Elevationchurch en vele anderen. Ze veroveren de wereld met hun muziek die vaak ‘goed’ klinkt en die in vele kerken gezongen wordt. Jammer genoeg! De liederen bestaan vaak uit vele herhalingen zodat mensen in een soort trance raken en denken een ontmoeting met God te hebben.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s