Gebruik je hoofd – en je hart!

hoofd hart

“Denk na over wat ik zeg.” Waarom? “Want de Here zal u begrip geven” (2 Timoteüs 2:7). Dat is opmerkelijk, want hoeveel mensen ontmoeten we niet dagelijks die zeggen: “Denken – dat is wat telt, en door te denken vind je de waarheid.” Maar let op: de tekst zegt: “Door te denken geeft hij de waarheid (begrip/inzicht).” Anderen zeggen juist weer het omgekeerde: “Hij geeft de waarheid. Dus weg met al dat denken, theologie en dogmatiek. De letter doodt maar de geest maakt levend. Al dat denken doodt gewoon het hart.” Heb je dat eerder gehoord?

Er is een enorme kloof in veel kerken en het leven van veel mensen – tussen de denkers en de gevoelsmensen – maar ik wil er vandaag bij je op aandringen niet een keuze te maken tussen deze twee omdat er staat: “Denk na over wat Ik zeg, want de Heer zelf werkt op bovennatuurlijke manieren in jou door te denken.” Beperk jezelf dus niet tot het denken waarbij dat denken de sleutel is. Het is een pad en de sleutel bevindt zich in de hemel, en Hij kan je geest sluiten terwijl je denkt of je geest openen terwijl je denkt. De Heer geeft, maar niet los van het denken.

Als je aan “yoga” doet – en ik denk dat het een triest iets is, zal dit je waarschijnlijk beledigen. Er zit namelijk een religieuze dimensie aan. Het hoofd leegmaken is niet de manier waarop de Heer geeft. Integendeel. De Heer geeft aan denkers die hun Bijbel openen en zeggen: “O God, wat betekent dit? Help me om te zien wat deze woorden betekenen. Ik zal met alle macht studeren, maar ik heb U nodig’.

Velen van jullie zullen nu zeggen: ‘ik doe niet aan yoga’. Maar Keller schrijft er treffend over in zijn nieuwe boek ‘Bidden: vertrouwelijke omgang met de ontzagwekkende God’. Wat hij omschrijft is een ‘soort van christelijke yoga’, waar veel christenen zich mee bezig houden. Het is een ‘christelijke’ manier van bidden waarbij je je hoofd leegmaakt door een zin (vol waarheid zoals bijvoorbeeld: ‘God is liefde’) continu, de hele dag te bidden en te herhalen (centrerend gebed). Keller maakt duidelijk dat ook dit een methode is om je hoofd van alle zaken ‘leeg’ te maken. Een ander voorbeeld is wanneer christenen de mystieke ervaring zoeken door enkel en alleen bezig te zijn met God, niet met woorden en gedachten over God omdat rationaliteit wordt gezien als een beperking, een obstakel tussen het eigen hart en God. Deze vormen van gebed kunnen gemakkelijk gebruikt worden om conversatie, gedachtewisseling, taal en gedachten te onderdrukken. En dát is zowel typerend voor het ‘gecentreerd bidden’, de mystieke ervaring zoeken als voor andere vormen van oosterse meditatie.

De apostel Paulus spoort ons juist aan om zowel met onze geest én ons verstand te bidden: ‘Ik moet bidden met mijn geest, maar ook met mijn verstand; ik moet zingen met mijn geest, maar ook met mijn verstand’ (1 Kor. 14:15. Gebed is zowel een ontmoeting als een gesprek met de ontzagwekkende God waarbij ons gebed een reactie is op Zijn Woord(en).

Gebruikte bronnen:
https://www.desiringgod.org/messages/fuel-for-the-furnace/excerpts/dont-turn-off-your-brain-or-your-heart
– Tim Keller’s ‘Bidden: Vertrouwelijke omgang met de ontzagwekkende God’


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s